Ordnings- och trivselregler

För att vår gemensamma boendemiljö ska fungera så bara som möjligt har styrelsen satt upp några trivselregler. För att lyckas efterfölja dessa måste alla visa respekt och hänsyn för varandra.

Att bo i bostadsrätt innebär att vi tillsammans äger och förvaltar husen. När alla är rädda om våra gemensamma lokaler blir det både billigare och trevligare för oss alla. Om vi följer några enkla trivselregler blir det en god gemenskap i vår förening och du får glada grannar.

ljudmivå

Ljudnivåer

Ditt golv är grannens tak, så håll ljudet nere. Var särskilt tyst mellan 22:00-07:00 vardagar och tänk på söndagsmorgnar. Undvik buller från maskiner och var medveten om att ljud ekar i trapphusen. Informera grannar om större fester eller högljudda aktiviteter, helst både skriftligt och muntligt. Oväsen som inte åtgärdas kan leda till uppsägning. Visa hänsyn överallt, även i gemensamma utrymmen.

Gemensamma utrymmen

Vi delar ansvaret för gemensamma utrymmen som entré, trapphus och cykelrum. Förvara inte privata saker där; det är osäkert och större föremål som barnvagnar kan utgöra faror. Ett välordnat utrymme underlättar för våra städare och fastighetsskötare. Rökning är förbjuden i gemensamma utrymmen och helst undviket på balkonger. Kontakta styrelsen direkt vid akuta fel eller iakttagelse av skadedjur.
Gemensamma utrymmen
Parkering

Gemensamma kostnader

Var medveten om att vårda och respektera föreningens tillgångar. Alla medlemmar delar på kostnaderna för skötsel och reparationer. Uppstår något akut problem i byggnaden, ta genast kontakt med styrelsen eller vår fastighetsservice, Åby Fastighets AB. För att minimera våra gemensamma kostnader, var medveten om din vatten- och elförbrukning. Låt inte kranen stå på och slösa med vatten, och byt ut läckande kranpackningar. Se även till att inte slösa med belysningen i gemensamma utrymmen. Tillsammans kan vi hålla nere våra driftskostnader genom att vara ansvarsfulla.

Stoppa tjuven

För att tillsammans säkerställa säkerhet och förhindra onödiga kostnader, bör alla se till att dörrar till källare och gemensamma utrymmen alltid är låsta. Om du märker några skador, meddela styrelsen eller fastighetsskötaren. När det gäller förvaring: Placera cyklar och mopeder i cykelrum eller i cykelställ vid porten. I särskilda rum kan barnvagnar och rullatorer förvaras, men inte i trapphusen på grund av brandskydd. Slutligen, undvik bilkörning inom bostadsområdet. Var försiktig på våra vägar och parkeringar och var alltid medveten om att barn kan vara i närheten.

Stoppa tjuven
Husdjur

Husdjur

Alla inom föreningen bör respektera och vara hänsynsfulla mot sina grannar. Hundar och katter får inte rastas eller vara okopplade inom föreningens gemensamma utrymmen, såsom trapphus och gårdar. Som ägare är det ditt ansvar att dina djur inte stör andra eller skadar gemensamma ytor. Husdjur är välkomna så länge de inte uppfattas som störande eller hotfulla av grannarna. För att undvika skadedjur, det är förbjudet att mata fåglar inom föreningens område eftersom matrester kan dra till sig oönskade gäster.

Ordningregler

Utformade i överensstämmelse med Bostadsrättslagen

Innehav och användning av lägenhet

En lägenhet i vår bostadsrättsförening är avsedd att användas som bostad. Användning av en lägenhet som enbart kontor eller annan enbart kommersiell verksamhet kräver byggnadstillstånd. Styrelsen beviljar inte sådana ansökningar. Inom Brf Smörhålan finns bostadsrättsläenheter, hyreslägenheter samt lokaler för verksamheter.

Disposition av lägenhet - se vidare Stadgar

Som du vet, så äger du inte en lägenhet i vår förening, även om det i praktiken verkar vara så. I laglig mening äger bostadsrättsföreningen lägenheten som du bara disponerar. Du bestämmer själv hur den disponeras.

Namnskyltar

Fastighetsskötaren ansvarar för att korrekta namn anges i port och på brevinkast. På brevinkastet anges medlemmens (bostadsrättshavarens) namn eller hyresgästens namn. Namn på andrahandshyresgäst eller inneboende på brevinkastet ansvarar du själv för. På namntavlan i porten anges medlemmens namn/hyresgästens namn och om så önskas, ett namn på sammanboende eller inneboende.

Läckor

För att förekomma skador av allvarlig natur, bör varje lägenhetsinnehavare vara observant på läckor från rör vid eller på radiatorer, vattenledningar och stopp i avlopp. Om ni ser en läcka så se under avsnittet om ”felanmälan”

Den vanligaste vattenskadan beror på läckande diskmaskiner, tvättmaskiner och kyl/frys.

Reparation av alla skador som förorsakas av sådan aläckor bekostas av ansvarig lägenhetsinnehavare. För att förhindra sådana vattenskador skall våtrumsinderlägg, dvs uppsamlare av vatten, användas under kylskåp, frys, diskmaskin och tvättmaskin.

Stopp i avlopp

Det är absolut förbjudet att hälla fett, t ex frityrolja, i avlopp. Sådant fett stelnar och förorsakar allvarliga översvämningar som är kostsamma att åtgärda. Fastta föremål som inte är ”vattenlösningar” skall natruligtvis inte kastas i toaletter eller avlopp.

Om du har stopp ii avloppet, läckande kranar eller rinnande toaletter, följ instruktionerna under avsnittet gällande ”felanmälan”.

Ombyggnad av lägenhet - se även renoveringsregler

Om du skall bygga om din lägenhet på något sätt, ska du kontakta styrelsen innan du påbörjar arbetet. Anledningen är att försäkra att ingrepp på den bärande konstruktionen, rördragningar för vatten, värme och avlopp och ventalitation inte påverkar husets konstruktion, bärighet och säkerhet.

Alla omkostnader för ombyggnad, inklusive ansökninshandlingar, inspektioner och material bekostas av lägenhetsinnehavaren.

Byggavfall får ine kastas i grovsoprummet eller bland hushållssoporna. För bortforsling av sådant material ansvarar lägenhetsinnehavaren.

Balkong och Altan

Tänk på att du är ansvarig för snö- och isröjning på din egen balkong och altan. Inglasning bekostas av den enskilde medlemmen. Kontakta styrelsen inför planerad inglasning. Snö- och isröjning på inglasad balkong ansvarar lägenhetsinnehavaren för.

Lägenhetsdörrar

Att hålla läenhetsdörrarna mot trappuppgångarna snygga åligger varje läegenhetsinnehavare. Tvätta dem då coh då försiktigt med lacknafta. De av trä bör oljas in då och då.Badrum och kök – se även renoveringsregler

För badrum och kök, gäller rigorösa standardregler avseende inkapsling och isolering av väggar och golv samt installation av tvättmaskin och diskmaskin. Om du avser att renovera ditt badrum och kök, oavsett om du kaklar, våtrumstapetserar etc. ska du kontakta styrelsen så att vi kan se till att du följer gällande regler.

Väggar - se även renoveringsregler

Innan du gör genomgående hål i vägg eller ändrar väggplacering måste styrelsen kontaktas. För håltagning i väg för upphängning av tavlor, hyllor etc. Behöver inte styrelsen kontaktas.

Borrning och andra störande ljud

Borrning och andra ljud som fortplantas via betongstommarna är tillåtet vardagar kl. 9-19 och lördagar kl. 12-15. Om du måste utföra sådana arbeten på annan tid är det bra om du förekommer genom att sätta upp lappar på ytterdörrar samt tapphuspelare om ven du som utför arbetet är och hur länge du avser att göra det. Men försök att respektera tiderna så långt det är möjligt.

Vattenavstängning

Om du måste stänga av vattnet av någon anledning, kontakta fastighetskötaren ÅFS på 0705-89 59 07

Vitvaror

Vitvaror får inte ställas i miljöhuset. När du bytt någon vitvara måste du själv se till att det kommer bort. Ofta tar leverantören av de nya vitvarorna hand om de gamla, gratis eller för en viss avgift.

Säkringar

En säkring i ditt proppskåp kan ha gått om enbart vissa aldrivna apparater upphör att fungera. Det är lätt aatt byta själv och proppar finns exempelvis att köpa i mataffären. Om all elektricitet i läenheten slutar fungera har en huvudsäkring i något av elrummen sannolikt gått. Notera vilken som var den sista elektirska apparaten du satte på oc kontakta fastighetsskötaren eller styrelsen.

Ring inte jourhjälp förrän fastighetsskötaren eller styrelsen har kontaktats!

Skadedjur

Om du upptäcker skadedjuur i lägenheten – pälsänger, mal, mjölbagge, kackelrackor, möss mm – kontakta fastighetsskötaren eller styrelsen.Ser du skadedjur på andra ställen, t ex källaren, miljöhus, garage, kontaktar du omedelbart fastighetsskötaren eller styrelsen. Duvor och fiskmåsar är ett problem efter som de är en sanitär olägenhet för alla. De brukar vara besvärligast på vårkanten och sommaren. Kontakta fastighetsskötaren eller styrelsen när du upptäcker häckande duvor och häckande fiskmåsar inom vår fastighet.

Aktiviteter

Föreningen önskar ha återkommande aktiviteter då vi tillsammans gör olika sociala aktiviteter, tex röjning inom föreningen, utflykter, quiz, eller annat. Kom gärna med förslag till vår aktivitetsgrupp. Aktiviteter är ofta ett uppskattat tillfälle att träffa och lära känna fler grannar.

Att vara medlem i föreningen

Alla tillsammans ansvarar för att skapa trivesl i inom vår fastihet. Finns det något som du känner att du vill bidra med eller ändra på så är du alltid varmt väkommen att höra av dig till styrelsen.

Ansvarslistan

Lägenhetsinnehavare får inte beställa hantverkare att utföra arbeten rörande sådant som bostadsrättsföreningen ansvarar för. Lägenhetsinnehavaren svarar alltid för kostnader för exempelvis hantverkare som lägenhetsinnehavaren har beställt eller arbeten som denne låtit utföra – oavsett vilka åtgärder som faktiskt utförts. Det är bara föreningens styrelse, eller vår fastighetsskötare Åby Fastighetsservice som har rätt att beställa eller låta utföra arbeten för bostadsrättsföreningen.

 

När ni bor i bostadsrätt bör ni tänka på att skaffa en tilläggsförsäkring för bostadsrätt. Om olyckan är framme och det är bostadsrättsinnehavaren som är orsakande (p g a slarv , felaktig installation av t.ex. tvätt – eller diskmaskin) får bostadsrättsinnehavaren betala föreningens självrisk om skadan är så omfattande att det har uppstått skador på fastigheten. 

Se också Konsumenternas försäkringsbyrå www.konsumenternasforsakringsbyra.se.

För medlemmar

Som medlem i BRF Smörhålan kan du ta del av bostadsrättsföreningens förmåner.

Har du inget konto än? Skapa ett här!